Schrijf je in voor het maandelijkse tijdschrift en blijf op de hoogte! Klik hier

Hoe kies je de juiste visolie

Voorbeeld van visolie

Er zijn veel verschillende soorten en merken van visolie op de markt, maar hoe weet je welk merk een goede is? Welke criteria bepalen of het een visolie goed is of niet? In dit blog leer je een aantal basiselementen om naar te kijken.

De dosering

Vaak wordt er bij supplementen naar de dosering gekeken en dit met elkaar vergeleken. In het geval van visolie kijkt men simpelweg naar de hoeveelheid EPA en DHA wat aanwezig is en op basis hiervan wordt bepaald dat de hoogst gedoseerde het best is.
Alleen is dit een te simpele manier om ernaar te kijken. Sterker nog het zegt niets over de kwaliteit van de olie. Het kan namelijk zijn dat de olie voor een groot deel is geoxideerd, letterlijk stuk is gegaan, waardoor er nauwelijks nog waarde in zit. Ook kan het zijn dat jouw visolie supplement bijna tot niet wordt opgenomen in het lichaam!  

Waardoor kan visolie gaan oxideren?

Visolie is uiterst gevoelig voor zuurstof en hitte. Wanneer de olie wordt gewonnen uit de vis is het belangrijk deze zo snel mogelijk luchtdicht te verpakken, in de fabriek te verwerken tot het eindproduct en koel te bewaren. Ook is het van belang dat de vis niet in een warme zee heeft geleefd en het na de vangst niet eerst urenlang in de zon ligt. Daarnaast hoe het transport is geweest naar de fabriek, naar de winkel en uiteindelijk bij de consument terecht komt.
Wanneer deze informatie niet aanwezig is bij een visolie kun je hierbij al vraagtekens plaatsen.

TOTOX-waarde

Een visolie hoort getoetst te worden aan de hand van de TOTOX-waarde. Dit staat voor “Totale oxidatiewaarde”. De waarde geeft aan in hoeverre de olie is geoxideerd, de mate van versheid en de kwaliteit. Dit wordt gemeten op het moment van verwerken in een capsule of in vloeibare vorm in een flesje. Hoe lager deze waarde hoe beter.
Het beste is als de waarde onder de 6 is, met een maximale waarde van 30. Van veel visolie en capsules is deze waarde niet bekend.
Je kunt een lage waarde ook herkennen aan de geur en smaak. Het hoort zo min mogelijk te ruiken en smaken naar vis. Hoe meer smaak en geur, hoe meer geoxideerd en dus onbruikbaarder de olie. In de praktijk horen wij zelfs dat mensen moeten boeren of maagzuur krijgen van bepaalde capsules. Dit hoort natuurlijk niet.

Zuiverheid van de visolie

Daarnaast is het belangrijk dat alle contaminanten eruit zijn gefilterd. Contaminanten zijn schadelijke stoffen ofwel verontreinigen die in de leefomgeving van de vissen aanwezig zijn. Denk hierbij aan zware metalen, kwik en PCB’s. Een goede olie is hiervan gezuiverd.

Full spectrum en geen concentraat

Veel omega 3 supplementen zijn geconcentreerd gemaakt. Dit wil zeggen dat na het winnen van de olie verschillende soorten omega 3 eruit zijn gefilterd waarna er nog alleen actief de EPA en DHA overblijven. Hierdoor wordt gezegd dat het een zeer geconsenteerde visolie is en dus hoog in EPA en DHA, alleen dit gaat ten koste van de opname.
Ons lichaam kan het best een volledige vis herkennen. Dus op celniveau zal de vertering en opname het best verlopen wanneer het zo goed mogelijk de eigen vorm kan behouden. Bij een concentraat verliest de visolie zijn biologische beschikbaarheid waardoor de opname flink kan verminderen. Het liefst wil je de EPA en DHA binnenkrijgen, maar ook alle andere soorten omega 3 wat de vis zelf heeft gegeten. Full spectrum betekent hierin dat het EPA en DHA bevat, maar ook zo’n 130 andere soorten waardoor het lichaam de visolie herkent als een volwaardige vis.
De resultaten hiervan zien wij terug in de bloedtesten, waarbij de waarden na langdurig gebruik van capsules van verschillende merken nog niet op de juiste verhouding komen. Sterker nog, vaak zijn de bloeduitslagen nog steeds schrikbarend. Wil je weten wat deze verhouding hoort te zijn? Lees dan ons blog “Omega 3 als basis voor ons lichaam”.

Toevoeging van hoogwaardige biologische olijfolie

De toevoeging van hoogwaardige extra vierge biologische olijfolie heeft meerdere voordelen. Door het hoog gehalte aan polyfenolen beschermt het zowel de visolie tegen oxidatie als dat het een gunstige werking heeft in ons lichaam. Polyfenolen zijn sterke antioxidanten wat ons lichaam helpt tegen schadelijke stoffen van buitenaf en oxidatieve stress.
Daarnaast zorgt de combinatie met olijfolie voor een betere opname van de visolie in ons lichaam.

Voorbeelden van olie

De bescherming van de visolie door olijfolie kan worden getest aan de hand van de rancidity test. Hierbij wordt de olie in een proces blootgesteld aan zuurstof en tot 80 graden verhit, wat dus schadelijk is voor de olie. Vervolgens wordt gemeten hoelang het duurt tot de olie is geoxideerd. De visolie die wij gebruiken komt hierbij het best uit de test! Het spreekt dus voor zich wanneer je de olie niet koel en luchtdicht bewaard, de olie onbruikbaar wordt.

Duurzaam voor het milieu

Daarnaast vinden wij het belangrijk om te weten dat het niet de vispopulatie schaadt en dus duurzaam en vriendelijk is voor het milieu. Ook dat er bekend is waar de vis is gevangen, wanneer en hoe snel de gewonnen visolie is verwerkt. Het bedrijf en dus de visolie waar wij mee werken is volledig transparant hierin.
Zij vinden het erg belangrijk om de vispopulatie te behouden en zelfs te zien toenemen. Daarom winnen zij de olie van de restproducten van de vis. De kabeljauw wordt gevangen in de Barentzee in het noorden van Noorwegen. Alleen de vis zelf groeit op in het westen waarna ze pas op volwassen leeftijd doorzwemmen naar het Noorden. Hierdoor wordt de natuurlijke ontwikkeling en groei van de vis niet in de weg gezeten.

De vis wordt niet gevangen speciaal voor de olie, maar door restaurants die het vlezige gedeelte daar serveren. De olie wordt onttrokken uit de resten die normaal gesproken terug worden gegooid in de zee. Op deze manier wordt de volledige vis gebruikt.

Welke visolie adviseren wij

Wij raden de visolie van Eqology aan. Dit is een Noors bedrijf wat voor alle bovengenoemde elementen heeft gezorgd. Het is een hoogwaardige olie met goede resultaten. Zij werken met een concept van zes maanden waarbij via een vingerpriktest een 0-meting en een eindmeting wordt gedaan. Dit kan in de vorm van een abonnement waarbij de flesjes maandelijks worden bezorgd of prepaid waarin het gehele pakket in één wordt bekostigd.

Wil je weten wat de voordelen van omega 3 zijn? Lees dan ons blog “Omega 3 als basis voor ons lichaam”.

Wil je graag persoonlijk advies over omega 3? Of wil je gaan beginnen met de visolie en graag een bloedtest afnemen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Winkelwagen
  • Je winkelwagen is leeg.